Energie-investeringsaftrek (EIA): een win-winsituatie

Nieuw bij DMLUX: het Portico LED-armatuur voor portieken
29 september 2022
Profiteer nu van superscherpe prijzen bij DMLUX
26 oktober 2022
Show all

Energie-investeringsaftrek (EIA): een win-winsituatie

Wil jij als ondernemer investeren in LED-verlichting van DMLUX? Dan kun je ook meteen profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA)! Deze door de Rijksoverheid gestarte fiscale aftrekregeling helpt niet alleen om duurzaam te ondernemen, maar is ook financieel heel interessant. Naast de afschrijving mag je namelijk 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst!

Waarom is de Energie-investeringsaftrek er?

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) wil de Rijksoverheid ondernemers stimuleren om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. Deze aftrekregeling is bedoeld voor iedere ondernemer die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt.

De EIA en de energielabelplicht

Vanaf 1 januari 2023 geldt de energielabelplicht. Dit betekent dat kantoorgebouwen van minimaal 100 m2 verplicht over een groen energielabel moeten beschikken. Voldoet jouw kantoorgebouw hier nog niet aan? Dan is het goed om te weten dat de Energie-investeringsaftrek het extra aantrekkelijk maakt om hiervoor investeringen te doen. Door over te stappen op LED-verlichting maak je hierin al een grote stap!

Wanneer kom ik in aanmerking voor de EIA?

Je kunt van de Energie-investeringsaftrek gebruikmaken als je investering in een bedrijfsmiddel aan vier voorwaarden voldoet:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is ten minste 2.500 euro per bedrijfsmiddel
  • Je hebt het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel staat op de zogeheten Energielijst
  • De EIA is niet te combineren met Milieu-investeringsaftrek (MIA), maar wel met Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

In drie stappen gebruikmaken van de EIA

Wil je ook graag gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek? Dan kun je eenvoudig de volgende drie stappen volgen:

1 – Meld je investering binnen drie maanden bij RVO.nl
2 – Bewaar de ontvangstbevestiging die je ontvangt bij je boekhouding
3 – Geef de EIA aan in je aangifte

Meer weten over de Energie-investeringsaftrek?

Neem voor meer informatie over de EIA gerust contact op met de specialisten van DMLUX. Ook op de speciale pagina van de RVO vind je meer informatie over de Energie-investeringsaftrek.