Rozenkwekers: ‘50 procent hogere opbrengst door led-verlichting’
2 maart 2017
Kantoor1
22 maart 2017
Show all

Energielabel A al mogelijk na gangbare besparing

Het is al mogelijk Energielabel A te bereiken met het toepassen van gangbare energiebesparingstechnieken in utiliteitsgebouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een hoger Energielabel halen is te bereiken met iets meer investeringen na energiezuinige renovatie, waarbij de plaatsing van led-verlichting een van de toe te passen maatregelen is. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) deed onderzoek naar de koploperprojecten. Bij 25 koploperprojecten scoorden de gebouwen na de renovatie label A. Sommige projecten scoren zelfs A+ of hoger, na het toepassen van aanvullende maatregelen.

Voor een renovatie naar energielabel A worden over het algemeen de volgende maatregelen toegepast:

Het toepassen van energiezuinige binnenverlichting, al dan niet met aanwezigheidsdetectie en/of daglichtsensoren. Deze maatregel is relatief eenvoudig in een bestaand gebouw te realiseren en is soms al in de onderhoudscyclus uitgevoerd.
Het plaatsen van HR++-glas of voorzetbeglazing.
Het realiseren van gevelisolatie en vloerisolatie. Meestal is de hoeveelheid isolatie beperkt. Aan de ene kant omdat er slechts beperkte ruimte voor beschikbaar is (dat geldt zowel voor als de isolatie aan de binnenzijde, in een spouw of aan de buitenzijde wordt toegepast). Aan de andere kant is er meer risico op schade aan de gevel als er veel isolatie wordt toegepast.
Het realiseren van goede dakisolatie. Deze maatregel is relatief eenvoudig te realiseren, met name bij platte daken.
Het toepassen van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
Het toepassen van Thermoshield verf, voor isolatie van ca. 2 graden en betere reflectie.
Betere beglazing, isolatie van de schil en balansventilatie zijn effectief om energie te besparen. De maatregelen zijn daarnaast gewenst om het comfortniveau in een gebouw te verbeteren naar een niveau wat past bij de huidige eisen. Vaak is dit een belangrijke motivatie om de maatregelen toe te passen.
Additionele maatregelen, die worden toegepast om een hoger ambitieniveau te realiseren zijn:

Het plaatsen van zonnepanelen.
Het realiseren van een warmtekoude-opslag in combinatie met een warmtepomp.
Het toepassen van CO2-sturing op de ventilatievoorziening.
Het toepassen van drielaagsbeglazing en betere gevelisolatie.