LightingEurope blij met voornemen EU: ‘Led via EPBD-richtlijn verplichten’

Subsidieregeling voor led-verlichting bij sportclubs alweer uitgeput
2 maart 2017
Show all

LightingEurope blij met voornemen EU: ‘Led via EPBD-richtlijn verplichten’

De Europese koepelvereniging LightingEurope laat weten blij te zijn met het voornemen van de Europese Commissie om de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD-richtlijn) te wijzigen.

De Europese richtlijn energieprestatie gebouwen, afgekort als EPBD, vormt ook de basis van de Nederlandse wet- en regelgeving over de energieprestatie van gebouwen. ‘Wij zijn blij te zien dat de Europese Commissie lidstaten wil verplichten om eisen te stellen aan alle technische gebouwsystemen, inclusief ingebouwde verlichtingssystemen’, aldus LightingEurope.

Lighting Europe benadrukt verder dat verlichting voor niet-residentiële gebouwen tot 30 procent verantwoordelijk kunnen zijn van de energierekening. ‘Eisen voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen (red. die vastgelegd worden via de EPBD) moeten onder meer de vervanging van conventionele verlichting met led’s voorschreven. Samen met de toepassing van sensoren, lichtmanagementsystemen en daglichtregelingen zal dit resulteren in 60 procent energiebesparing’, aldus Diederik de Stoppelaar, secretaris-generaal van LightingEurope