Noodverlichting

Je komt het in elk bouwplan wel tegen, de NEN 1838, maar wat houdt het nu precies in? Welke NEN-normeringen zijn leidend en dienen erkend te worden? Met noodverlichting van DMLUX investeer je in een product dat essentieel is voor de veiligheid van je bedrijf. Goede noodverlichting zorgt ervoor dat mensen snel en veilig de uitgang kunnen vinden bij een calamiteit. Het team van DMLUX adviseert je graag om de juiste noodverlichting te kiezen, zodat je voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en de veiligheid van medewerkers en bezoekers gewaarborgd blijft.

Wat zijn de eisen van NEN EN 1838?

NEN EN 1838, ook wel NEN 1838, is een Europese richtlijn die de eisen voor noodverlichting vastlegt. Het doel van deze norm is om ervoor te zorgen dat mensen bij een noodsituatie, zoals brand of stroomuitval, snel en veilig een gebouw kunnen verlaten. De norm geeft specifieke richtlijnen voor de hoeveelheid licht, de kleur, de plaatsing en het onderhoud van noodverlichting.

Enkele belangrijke eisen zijn: 

  • In open ruimtes is minimaal 0,5 Lux aan verlichting vereist.

  • Vluchtwegen moeten minimaal 1 Lux verlicht zijn, met uitzondering van de 50 cm langs de muur.

  • Werkplekken met een verhoogd risico moeten worden verlicht met 10% meer dan het standaard lichtniveau, met een minimum van 15 Lux.

Bij DMLUX Verlichtingsarmaturen voldoen onze lichtplannen en adviezen aan de NEN EN 1838. 

Vluchtweg- en antipaniekverlichting

8 producten

4 producten

8 producten

Signaleringseisen bij noodverlichting

De voorschriften voor signalering, zoals nooduitgangsborden, vallen buiten NEN 1838 en worden behandeld in andere normen, zoals NEN 3011 en ISO 7010. Deze normen stellen eisen aan de pictogrammen die gebruikt worden, zoals het bekende “Running Man” symbool, maar ook aan de kleur en plaatsing van de signalen.

Voorbeelden van signaleringseisen voor noodverlichting zijn: 

  • De plaatsingshoogte van de signalen moet tussen de 2 en 3 meter boven de vloer liggen.
  • Bij een ruimte waar 50 of meer mensen zich kunnen bevinden, is het verplicht om vluchtrouteaanduidingen aan te brengen.

Noodverlichting batterijen

De accu’s in noodverlichting zijn een essentieel onderdeel in het voldoen aan de eisen die gesteld worden in het Bouwbesluit en de NEN-normeringen. Deze accu’s functioneren als ingebouwde batterijen die noodverlichtingssystemen van stroom voorzien bij stroomuitval. Dit biedt de mogelijkheid voor de aanwezigen het pand veilig en gestructureerd te verlaten. 

Met de LifePo4 batterij, die TM Technologie toepast in al zijn noodverlichtingsarmaturen, is er een verwachte levensduur van tot wel 6-8 jaar! In vergelijking met de oude Ni-Cd, Nickel-Cadmium batterijen hebben de LifePo4 batterijen gemiddeld een driedubbele levensduur. Zo dragen we samen met TM Technologie ons steentje bij aan een gezonde omgeving en een duurzamere wereld. 

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Noodverlichting komt in verschillende vormen, die elk een specifieke functie vervullen in geval van nood. Twee belangrijke soorten zijn vluchtwegverlichting en antipaniekverlichting. Vluchtwegverlichting moet altijd goed zichtbaar zijn en volgens de NEN 1838-norm op strategische plekken worden geplaatst. Deze verlichting is doorgaans continu brandend. Antipaniekverlichting daarentegen speelt pas een rol wanneer er daadwerkelijk een noodsituatie ontstaat. Dit type verlichting wordt vaak verkocht als armaturen die normaal gesproken niet branden, maar in geval van een calamiteit automatisch inschakelen om de veiligheid te waarborgen.

Jouw specialist voor de ideale noodverlichting

Ben je benieuwd welke noodverlichting het beste past bij jouw bedrijfspand? De specialisten van DMLUX helpen je graag. Met een maatwerk lichtplan adviseren we je volledig op maat. Wil je hier graag meer over weten of heb je nog andere vragen over noodverlichting? Neem gerust contact met ons op; wij staan graag voor je klaar!