Uitfasering TL-verlichting

Verbod TL-verlichting in 2023

Vanaf 24 februari 2023 is het niet meer mogelijk om alle CLF-spaarlampen en TL-buizen in de winkelschappen te vinden. De reden is dat er in veel CLF-spaarlampen en TL-buizen kwik zit. Kwik is zoals bij velen al bekend een gevaarlijke stof.  Een aantal lampen zijn vanaf 24 februari 2023 verboden, anderen vanaf 24 augustus 2023. Eind 2021 werd er al gesproken over het naderende einde van fluorescentielampen. Het verbod op TL- en halogeenverlichting komt nu snel dichterbij. Zowel de productie als de import van dit type verlichting zal vanaf augustus 2023 geheel verboden zijn.

Wat heeft dit voor gevolgen op mijn assortiment?

Belangrijk om te weten is dat de uitfasering van deze verlichting gevolgen heeft. Het uitfaseren houdt in dat verlichting in deze categorie niet meer geproduceerd of geïmporteerd mag worden. Bestaande voorraden mogen nog wel verkocht worden.

Kan ik TL-verlichting vervangen door retrofit LED-TL buizen?

Het ombouwen van bestaande armaturen lijkt in eerste instantie een snelle en kostenefficiënte manier om de overstap naar led-verlichting te maken. Echter levert dit in de praktijk niet het gewenste resultaat op. Ten eerste valt de efficiëntie tegen. Daarnaast is de behuizing niet ontworpen voor een goede afgifte van warmte. Dit heeft direct effect op de levensduur van de lichtbron. De levensduur wordt namelijk verkort.  Ten tweede vervalt de garantie wanneer er aanpassingen worden gedaan aan het armatuur. Dit zorgt ervoor dat het armatuur herkeurd moet worden om te voldoen aan de voorschriften en geldende normen. Wanneer er sprake is van schade, of een ongeluk, zal de Nederlandse Arbeidsinspectie of je verzekeraar een controle uitvoeren. Bij deze controle wordt er gekeken of de verlichting wel voldoet aan de gestelde eisen.

Wat zijn de alternatieven?

LED-armaturen zijn een goed alternatief. Die werken zonder kwik en verbruiken minder elektriciteit. Daarnaast is de lichtopbrengst bij het gebruik van LED-verlichting aanzienlijk hoger dan bij conventionele verlichting. Extra licht op kantoor, in een werkplaats of op een buitenterrein wordt altijd als prettig ervaren. DMLUX heeft hier uitstekende oplossingen voor. Hieronder vind je een aantal van onze oplossingen:

Bandraster plafond:   
-LED-panelen, zoals Manto3
-Eridanus

Lichtlijnen Retrofit
-Philips TTX 400
-Veko Retrofit
-Universele Retrofit incl. nieuwe bekabeling

Waterdichte armaturen:
-Denver
-Barat

Downlighters:
-Andromeda P
-Auriga
-Crux
-Round P

Highbays:
-Disc
-Prizma

Noodverlichting:
-Ontec S20
-Ontec R
Goed om te weten is dat er ook een renovatieplaat beschikbaar is voor onze noodverlichting.

Wil je meer weten over dit verlichtingsarmatuur of van onze andere producten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook eens...